Співбесіда З Project Manager  A Hundred And Fifty Запитань Для Junior, Middle Та Senior

Read more about проджект менеджер обовязки here.

Уявіть людину, яка керує командою фахівців, ставить завдання і приймає результат. Потім йде до клієнта і презентує проект, відповідає за роботу кожного фахівця. Вони відбуваються не у вакуумі, а в організації з певною оргструктурою та взаємодією між людьми. Якщо ці процеси не коригувати, то розвитку не буде. Фінальний звіт (ФЗ) — якраз спосіб визначити проблеми та запропонувати рішення. Павло Харіков — Head of IoT в VEON Group (Kyivstar, Beeline).

Наведіть приклад, коли ви керували очікуваннями. Щодня ми можемо надсилати вам вакансії за запитом «Менеджер проєктів» на ел. Менеджер проекту повинен час від часу підвищувати свою кваліфікацію, тому що бізнес-процес весь час ускладнюється. Якщо команда ніколи не працювала разом з проєктним менеджером, то це цілком очевидне питання.

Компанія була зацікавлена у зрощуванні власних кадрів, а мене мотивувала можливість реалізувати лідерські якості та бути причетною до масштабних проєктів. Для переходу мені знадобилося приблизно два місяці. За four роки в професії я змінила three компанії, і зараз працюю з одним із найскладніших і водночас найцікавіших проєктів — продуктом для глобального ринку для клієнта з Японії. Проджект-менеджер – класна професія, яка дає вам великі перспективи. Ви добре заробляєте, постійно прокачуєте себе і можете втілити будь-які амбіції щодо кар’єри. Уважно вивчіть інформацію про професію, щоб переконатись, що вона підійде саме вам.

Пам’ятайте, що чим більше у вас досвіду та кейсів, тим краще ім’я працює на вас. І роботодавцям, які прийшли цим каналом, ви можете пропонувати власні умови співпраці. Потрібно розуміти, що конкретний список завдань project-менеджера варіюється залежно від конкретної компанії. Корпоративна культура сильно впливає на обов’язки проєктного керівника.

Проджект-менеджер в IT керує проєктом, фокусуючись на досягненні результатів, узгоджених із клієнтом на початку роботи. Іноді PM може також виконувати функції SCRUM-майстра — людини, що розбирається в процесі розробки, допомагає команді побудувати комунікацію та робочі процеси відповідно до принципів SCRUM. Щоб виявити якомога більше ризиків, залучіть максимальну кількість експертів.

Як проджект-менеджеру керувати командою

Але схожість з іншими керівниками проєктів полягає лише в менеджерських компетенціях. Даний КПІ відображає кількість нововведень, які виникли в процесі роботи над проєктом. Це можуть бути зміни в бюджеті, розкладі, термінах, вимогах тощо. Порахувати Чим більше змін, тим більше ризиків виникає для проєкту. Результат буде позитивним, якщо фактична дата завершення збігається або раніше запланованої.

Управління ІТ-проєктами – це частково  управління проєктами, частково технологічні операції та частково загальне управління. ІТ-проджект менеджери планують, організовують та інтегрують багатофункціональні проєкти в області інформаційних технологій. Вони координують роботу інших ІТ-спеціалістів та адміністративного персоналу, щоб створити нову частину або систему програмного забезпечення. Основними елементами роботи є організація людей і часових ресурсів, а також спостереження за проєктом від початку до завершення. Ключова роль PMа в компанії — керувати командою та разом з нею якісно реалізовувати поставлені цілі.

Як проджект-менеджеру керувати командою

Як організувати ефективну роботу команди для продуктивної реалізації проекту? Після збору інформації настає черга перевірки очікувань на життєздатність. Під час опитування учасників ви неодмінно з’ясуйте, що не всі очікування можуть втілитись у життя. Для запобігання конфліктам у майбутньому хибні очікування від проекту слід виділити та виключити ще на етапі планування.

Щоб грамотно побудувати процеси, потрібно знати, яким хочуть бачити продукт, які потреби мають бути закриті, а проблеми — вирішені. Тому перший етап у роботі над проєктом — це завжди комунікація із зовнішнім замовником чи керівництвом компанії. Проджект-менеджер повинен мати можливість не починати з нуля, а використовувати напрацювання попередніх РМ компанії. Це глобальна мета фінального звіту про проєкту.

  • Ваше подання загальної стратегії у докладній періодичній звітності наблизить професійне зростання та просування у кар’єрі.
  • Підприємці готові брати новачків, але лише з гарною базою знань.
  • Наведіть приклад, коли ви керували очікуваннями.
  • Адаптація в якості project supervisor пройде успішно, як тільки ви зустрінетеся зі спонсором проекту і виконайте два простих кроки.
  • Ні в кого навкруги немає на 100 percent ідентичного бекграунду.

Швидкі перемоги сприяють просуванню проекту вперед та збереженню мотивації команди. Також може впливати такий параметр, як вік компанії. Project Manager — це спеціаліст, який займається управлінням проектами.

Зазвичай через проєктних менеджерів проходить вся інформація, недоступна іншим. Нам пишуть клієнти, спонсори, і саме ми контролюємо поширення цієї інформації. Але ця влада короткочасна, бо з поширенням інформації вона щезне. Проджект-менеджеру буде складно пояснити, чому проєкт затягнутий, бюджет перевищили, зроблено лише частину функціоналу, а запитів на зміну не було.

Очевидно, що перспективи роботи для професіоналів з навичками управління проєктами стають все більш райдужними. Так, терміни на проєкті можуть бути дуже стислими, але потрібно організувати роботу так, щоб не втратити людей із команди. В не-IT існує думка, що професія Project Manager нескладна й доступна всім. Часто фахівці з суміжних сфер, які мають досвід управління проєктами, починають претендувати на подібні ролі в ІТ.

Як проджект-менеджеру керувати командою

Для Project Manager в IT необхідно також володіти англійською мовою як мінімум на рівні upper-intermediate. Може здатися, що РМ нічого цінного не несе, але це не так. Нам Павло розповів, як визначати ключові метрики успішності та готувати фінансовий звіт про проєкт. Натисніть кнопку нижче, щоб поділитися з друзями у Facebook.

Ніхто не очікує, що ви будете знати все, а особливо, коли ви новачок у ролі РМ-ма. Те, що ви звернулися по допомогу, не означає, що ви поганий проджект менеджер. Якщо ви в чомусь не впевнені, не соромтесь запитувати у досвідчених людей. Так ви скоротите свій «шлях помилок» і не будете гальмувати проєкт.

Вони є в дизайн-бюро, компаніях з організації виставок і конференцій, будівельних фірмах та навіть на заводах. – Цифра може значно різнитися в залежності від регіону, специфікації бізнесу та розміру компанії. ПМ – цікава професія, яка передбачає багато зустрічей, спілкування, цікавих і складних задач.

Щоб оцінювати проєктного менеджера об’єктивно, для цього варто залучати фідбек від клієнтів, колег та керівників. Цей КПІ показує, наскільки ефективно ПМ помічав та розглядав потенційні ризики для проєкту, а також наскільки успішно він вживав заходів у разі виникнення загроз. Якщо проєктний менеджер має аналітичне мислення, то він добре аналізує дані,  правильно оцінює ризики, знаходить раціональні рішення і вчасно вносить зміни. Якість внесених змін можна оцінити на основі того, наскільки вони відповідають вимогам проєкту та допомагають досягти поставлених цілей. Найпростіше — запитати у вашій компанії, чи потрібен такий спеціаліст, чи є кар’єрна мапа, яка підтримує фахівців у переході в інші професії.

У США цей час зростає до 2 год 50 хв на тиждень. Менеджери ж витрачають близько шести годин на тиждень (приблизно 15% свого часу) на вирішення робочих конфліктів. Запам’ятайте — жодна методологія не є панацеєю.

Замовник миттєво подзвонив мені особисто в скайп і почав кричати — я дав йому виговоритись, а потім аргументовано пояснив, чому така поведінка не ок і як вона демотивує команду. Робота в команді, а тим паче з командою – це відповідальність, яка лягає на плечі кожного її учасника. Але найбільше навантаження отримує все-таки менеджер проєкту, який формує цю команду.

На жаль, це також дуже стресова посада з колосальним навантаженням. Якщо проджект-менеджер досягає або перевищує всі ці KPI, це свідчить про високу ефективність його роботи. Наприклад, у ком’юніті PMI є окремий канал для учасників спільноти, куди  часто додають вакансії з нульовим чи мінімальним досвідом. Ми можемо довго перераховувати причини, чому фахівці з цієї сфери будуть затребувані завжди, але краще подивимося на конкретні приклади. Знову ж таки, звертаємося до сайтів пошуку роботи.

Waterfall методологію варто використовувати в проєктах з максимально чіткими і пропрацьованими вимогами, в зрозумілому для вас середовищі і якщо у вас немає великої кількості ризиків. Як би це банально не звучало, але ninety nine,99% всіх проблем можна вирішити словами через рот. Project Management Institute заявляє, що 90% часу керівник проєкту витрачає на комунікацію, і я думаю, що це не перебільшення.

Їх потрібно визначати на ранніх етапах проєкту, тому що від них залежить реалізація. Коли РМ розуміє, що для клієнта важливо та цінно, він ухвалюватиме відповідні рішення. Як і в будь-якій іншій сфері, менеджеру в IT-компанії необхідно мати певний набір delicate і exhausting expertise для вирішення робочих завдань. Отримати їх можна самостійно або на курсах для PM-ів. Головне при цьому приділяти максимум уваги саме практичній складовій.

Comments are closed.